Sunday, February 27, 2011

IKAN SIAKAP STIM & KACANG KUDA REBUS UTK HARI AHAD YG INDAH

Minggu ni masak stim lagi. Ikan je yg berbeza. Minggu lepas,ikan merah...minggu ni ikan siakap pulak. Ikan merah ari tu En.suami pancing. Ikan siakap ni pun dpt masa memancing...tapi bukan dia yg pancing tau. Pancing2 tak dapat...so dia beli je kat kolam tu..hahahaha...main kelat!

Mulanya nak masak 3 rasa atau sweet & sour. tapi memandangkan en.suami ada darah tinggi...x elokkan makan makanan bergoreng. Lagipun, masak stim ni senang & cepat siap. Bersihkan ikan...pastu tabur je bawang,serai,halia,cendawan hitam,suhun (yg dah direndam),daun celery & tomato. Letakkan sikit garam & sos tiram sebagai perasa. Dah siap masak...taburkan daun sup.
Untuk kudap2 pulak, saya rebus kacang kuda. Sekarang ni, masak semua yg pakai rebus2 jer.baik untuk kesihatan...lagi 1 sbb minyak mahal!so,kurangkan goreng2...hehehe

No comments:

Post a Comment